Csokis süti mindig jöhet, a brownie pedig örök kedvenc marad a csokis sütik választékából.
Ennél a receptnél liszt helyett diót és útifűmaghéjt használtam.
A receptben szereplő máz helyett 200 g olvasztott étcsokoládét is használhatunk.
A receptben 1 adag vaníliát írok.
A következőket lehet használni vaníliaként:
-vanília kikapart belseje vagy
-pár csepp vaníliakivonat, esetleg
-1 zacskó (kb. 10 g) vaníliás eritrit vagy vaníliás xilit.

Brownie
Alacsony szénhidráttartalmú brownie
Hozzávalók
Tészta hozzávalói:
- 100 g csokoládé 95%-os
- 100 g dió
- 80 g kókuszzsír nem hidrogénezett
- 100 g eritrit
- 1 adag vanília
- 6 db tojás M-es
- 15 g útifűmaghéj
- 3 csepp rum 80%-os
- 50 csepp folyékony édesítőszer
Máz hozzávalói:
- 150 g csoki 95%-os
- 1 adag vanília
- 75 g kókusztejszín
- 20 csepp folyékony édesítőszer
Elkészítés
Tészta elkészítése:
- A 100 g 95%-os étcsokit késsel felaprítjuk és egy magasabb falú fémtálba tesszük.Egy másik magas falú edénybe vizet öntünk (az edénynek maximum harmadáig érjen a víz), alacsony hőfokon elkezdjük melegíteni. Ez lesz az ú.n. vízfürdő. A fémtálat, amibe a csokit tettük, ráhelyezzük a vízzel töltött magas falú edényre. Fontos, hogy az edény és a fémtál között ne tudjon gőz kiszökni (tehát jól kell illeszkedniük). Továbbá az edénybe töltött víz ne érje el a fémtál alját! Az így keletkező vízgőz (vízfürdő) fölött megolvasztjuk a csokoládét.100 g csokoládé
- A diót és az eritritet kávédaráló vagy aprítógép segítségével megdaráljuk.100 g dió, 100 g eritrit
- A kókuszzsírt felolvasztjuk (én mikrohullámú sütőben szoktam felolvasztani kávéscsészében).80 g kókuszzsír
- A tojást, a vaníliát, a folyékony édesítőszert és a rumot gépi habverő segítségével habosra keverjük.Megjegyzés: a vanília lehet vanília kikapart belseje, vagy pár csepp vaníliakivonat, esetleg 1 zacskó (kb. 10 g) vaníliás eritrit/vaníliás xilit.1 adag vanília, 6 db tojás, 3 csepp rum, 50 csepp folyékony édesítőszer
- A tojásos keverékhez hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét, az olvasztott kókuszzsírt, az eritrites diót, az útifűmaghéjt, majd gépi habverővel elkeverjük.15 g útifűmaghéj
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Egy kb. 20×30 cm-es magasabb falú tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd beletöltjük a tésztát.
- Kb. 45 percig sütjük a tésztát 180°C-on. 30 perc elteltével már érdemes tűpróbát végezni és szemmel kísérni a tészta alakulását. Ha a tűre már nem ragad tészta, akkor kivehetjük a sütőből.
- Miután megsült a tészta, rácson hagyjuk kihűlni.
Máz elkészítése
- A mázhoz szükséges 150 g csokoládét felaprítjuk.150 g csoki
- A kókusztejszínt, a vaníliát és a folyékony édesítőszert egy fémtálba tesszük, és felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.Megjegyzés: a folyékony édesítőszerből ízlés szerint többet is használhatunk.1 adag vanília, 75 g kókusztejszín, 20 csepp folyékony édesítőszer
- A felforralt kókusztejszínes keverékhez adjuk a felaprított csokoládét, evőkanállal elkeverjük. Sűrű masszát kapunk majd.
- A csokoládémasszát egyenletesen elkenjük a tészta tetején. Ehhez használhatunk kanalat vagy kést, vagy kézzel is dolgozhatunk 😉
- Egy éjszakára tegyük hűvös helyre az elkészült süteményt! Nem kell hűtőbe tenni!
Megjegyzés
A fenti máz helyett használhatunk 200 g kb. 70%-os olvasztott csokoládét is.