Brownie

Csokis süti mindig jöhet, a brownie pedig örök kedvenc marad a csokis sütik választékából.
Ennél a receptnél liszt helyett diót és útifűmaghéjt használtam.

A receptben szereplő máz helyett 200 g olvasztott étcsokoládét is használhatunk.

A receptben 1 adag vaníliát írok.

A következőket lehet használni vaníliaként:
-vanília kikapart belseje vagy
-pár csepp vaníliakivonat, esetleg
-1 zacskó (kb. 10 g) vaníliás eritrit vagy vaníliás xilit.

Brownie

Alacsony szénhidráttartalmú brownie
Előkészítési idő 30 mins
Főzési idő 45 mins
Máz elkészítése 20 mins
Fogás Desszert
Konyha Nemzetközi
Adag 15 szelet

Hozzávalók
  

Tészta hozzávalói:

  • 100 g csokoládé 95%-os
  • 100 g dió
  • 80 g kókuszzsír nem hidrogénezett
  • 100 g eritrit
  • 1 adag vanília
  • 6 db tojás M-es
  • 15 g útifűmaghéj
  • 3 csepp rum 80%-os
  • 50 csepp folyékony édesítőszer

Máz hozzávalói:

  • 150 g csoki 95%-os
  • 1 adag vanília
  • 75 g kókusztejszín
  • 20 csepp folyékony édesítőszer

Elkészítés
 

Tészta elkészítése:

  • A 100 g 95%-os étcsokit késsel felaprítjuk és egy magasabb falú fémtálba tesszük.
    Egy másik magas falú edénybe vizet öntünk (az edénynek maximum harmadáig érjen a víz), alacsony hőfokon elkezdjük melegíteni. Ez lesz az ú.n. vízfürdő. A fémtálat, amibe a csokit tettük, ráhelyezzük a vízzel töltött magas falú edényre. Fontos, hogy az edény és a fémtál között ne tudjon gőz kiszökni (tehát jól kell illeszkedniük). Továbbá az edénybe töltött víz ne érje el a fémtál alját! Az így keletkező vízgőz (vízfürdő) fölött megolvasztjuk a csokoládét.
    100 g csokoládé
  • A diót és az eritritet kávédaráló vagy aprítógép segítségével megdaráljuk.
    100 g dió, 100 g eritrit
  • A kókuszzsírt felolvasztjuk (én mikrohullámú sütőben szoktam felolvasztani kávéscsészében).
    80 g kókuszzsír
  • A tojást, a vaníliát, a folyékony édesítőszert és a rumot gépi habverő segítségével habosra keverjük.
    Megjegyzés: a vanília lehet vanília kikapart belseje, vagy pár csepp vaníliakivonat, esetleg 1 zacskó (kb. 10 g) vaníliás eritrit/vaníliás xilit.
    1 adag vanília, 6 db tojás, 3 csepp rum, 50 csepp folyékony édesítőszer
  • A tojásos keverékhez hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét, az olvasztott kókuszzsírt, az eritrites diót, az útifűmaghéjt, majd gépi habverővel elkeverjük.
    15 g útifűmaghéj
  • A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  • Egy kb. 20×30 cm-es magasabb falú tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd beletöltjük a tésztát.
  • Kb. 45 percig sütjük a tésztát 180°C-on. 30 perc elteltével már érdemes tűpróbát végezni és szemmel kísérni a tészta alakulását. Ha a tűre már nem ragad tészta, akkor kivehetjük a sütőből.
  • Miután megsült a tészta, rácson hagyjuk kihűlni.

Máz elkészítése

  • A mázhoz szükséges 150 g csokoládét felaprítjuk.
    150 g csoki
  • A kókusztejszínt, a vaníliát és a folyékony édesítőszert egy fémtálba tesszük, és felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.
    Megjegyzés: a folyékony édesítőszerből ízlés szerint többet is használhatunk.
    1 adag vanília, 75 g kókusztejszín, 20 csepp folyékony édesítőszer
  • A felforralt kókusztejszínes keverékhez adjuk a felaprított csokoládét, evőkanállal elkeverjük. Sűrű masszát kapunk majd.
  • A csokoládémasszát egyenletesen elkenjük a tészta tetején. Ehhez használhatunk kanalat vagy kést, vagy kézzel is dolgozhatunk 😉
  • Egy éjszakára tegyük hűvös helyre az elkészült süteményt! Nem kell hűtőbe tenni!

Megjegyzés

A fenti máz helyett használhatunk 200 g kb. 70%-os olvasztott csokoládét is.
Kulcsszó brownie, csokis, desszert, diós, édesség, gluténmentes, laktózmentes, lisztmentes, tejmentes