Nemrég láttam a szokásos bevásárló körutamon, hogy lehet kapni mungóbabcsírát. Szeretek számomra ismeretlen alapanyagokkal kísérletezni. A mungóbabcsíra üvegben volt, enyhén savanykás lében, amit felhasználtam a recepthez. Szeretem az ilyen egyszerű, de nem szokványos ételeket. Fűszerként a szüleim kertjéből származó szárított tárkonyt, illetve harissát használtam.
A harissa fűszerkeverékkel életemben először Tunéziában találkoztam. Szerelem volt első ízlelésre! Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy Magyarországon is beszerezhető 🙂
Íme a recept:

Csirkés mungóbabcsíra
Egyszerű csirkés-mungóbabcsírás étel
Hozzávalók
- 500 g csirkecombfilé kockákra vágva
- 3 evőkanál kókuszzsír
- 180 g mungóbabcsíra (savanyú lében)
- 2 evőkanál a mungóbabcsíra levéből
- 1 gerezd fokhagyma késsel felaprítva
- 65 ml kókuszkrém
- 1 mokkáskanál harissa fűszerkeverék (vagy ízlés szerint)
- 1 csipet szárított tárkony morzsolva
- 3-5 csipet só (vagy ízlés szerint)
Elkészítés
- A csirkecombfilét kisebb kockákra vágjuk.
- A fokhagymát késsel felaprítjuk.
- A mungóbabcsíráról leöntjük a levét, amelyet nem dobunk ki, hanem félrerakjuk azt.
- Egy közepes edénybe vagy egy nagyobb serpenyőbe (aminek van fedele) kanalazzuk a kókuszzsírt, és alacsony lángon/hőfokon elkezdjük olvasztani.
- A fokhagymát, a harissát és a tárkonyt rövid ideig pirítjuk a forró kókuszzsíron.
- A kockákra vágott csirkecombfilét gyorsan hozzáadjuk a fokhagymás kókuszzsírhoz és elkezdjük pirítani, egészen a hús fehéredéséig.
- Ezután hozzáadjuk a mungóbabcsírát, illetve annak levéből kb. 2 evőkanálnyit. Hozzáadjuk a sót is, majd fedél alatt alacsony hőfokon kb. 30 percig pároljuk.
- Időnként megkeverjük. Ha szükségét érezzük, hozzáadhatunk még egy keveset a mungóbabcsíra levéből.
- Kb. fél óra elteltével (ha már teljesen átfőtt a hús), hozzáadjuk a kókuszkrémet, és ha szükséges, még hozzáadunk valamennyi sót. Egyszer felforraljuk az ételt, és már el is készült (levehetjük a tűzről). Fedő nélkül hagyjuk pihenni, hogy a felesleges gőz távozni tudjon. Így nem kell külön sűrítést használni.