Csirkés mungóbabcsíra

Nemrég láttam a szokásos bevásárló körutamon, hogy lehet kapni mungóbabcsírát. Szeretek számomra ismeretlen alapanyagokkal kísérletezni. A mungóbabcsíra üvegben volt, enyhén savanykás lében, amit felhasználtam a recepthez. Szeretem az ilyen egyszerű, de nem szokványos ételeket. Fűszerként a szüleim kertjéből származó szárított tárkonyt, illetve harissát használtam.

A harissa fűszerkeverékkel életemben először Tunéziában találkoztam. Szerelem volt első ízlelésre! Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy Magyarországon is beszerezhető 🙂

Íme a recept:

Csirkés mungóbabcsíra

Egyszerű csirkés-mungóbabcsírás étel
Előkészítési idő 10 mins
Főzési idő 40 mins
Fogás Főétel
Konyha Nemzetközi
Adag 4 adag

Hozzávalók
  

  • 500 g csirkecombfilé kockákra vágva
  • 3 evőkanál kókuszzsír
  • 180 g mungóbabcsíra (savanyú lében)
  • 2 evőkanál a mungóbabcsíra levéből
  • 1 gerezd fokhagyma késsel felaprítva
  • 65 ml kókuszkrém
  • 1 mokkáskanál harissa fűszerkeverék (vagy ízlés szerint)
  • 1 csipet szárított tárkony morzsolva
  • 3-5 csipet (vagy ízlés szerint)

Elkészítés
 

  • A csirkecombfilét kisebb kockákra vágjuk.
  • A fokhagymát késsel felaprítjuk.
  • A mungóbabcsíráról leöntjük a levét, amelyet nem dobunk ki, hanem félrerakjuk azt.
  • Egy közepes edénybe vagy egy nagyobb serpenyőbe (aminek van fedele) kanalazzuk a kókuszzsírt, és alacsony lángon/hőfokon elkezdjük olvasztani.
  • A fokhagymát, a harissát és a tárkonyt rövid ideig pirítjuk a forró kókuszzsíron.
  • A kockákra vágott csirkecombfilét gyorsan hozzáadjuk a fokhagymás kókuszzsírhoz és elkezdjük pirítani, egészen a hús fehéredéséig.
  • Ezután hozzáadjuk a mungóbabcsírát, illetve annak levéből kb. 2 evőkanálnyit. Hozzáadjuk a sót is, majd fedél alatt alacsony hőfokon kb. 30 percig pároljuk.
  • Időnként megkeverjük. Ha szükségét érezzük, hozzáadhatunk még egy keveset a mungóbabcsíra levéből.
  • Kb. fél óra elteltével (ha már teljesen átfőtt a hús), hozzáadjuk a kókuszkrémet, és ha szükséges, még hozzáadunk valamennyi sót. Egyszer felforraljuk az ételt, és már el is készült (levehetjük a tűzről). Fedő nélkül hagyjuk pihenni, hogy a felesleges gőz távozni tudjon. Így nem kell külön sűrítést használni.
Kulcsszó főétel, laktózmentes, mungóbabcsíra, szénhidrátcsökkentett, tejmentes