Korábban készítettem egy mentes Raffaello receptet. Aztán szembejött velem valamelyik boltban a liofilizált eper, amit muszáj volt megvennem… Ez pedig epres Raffaelloként végezte.
Szerintem nagyon finom lett ez az epres változat. Az alábbi recept alapján dolgoztam a következő módosításokkal:
* 8 g liofilizált epret használtam
* por eritrit helyett vaníliás eritritet használtam
* a vaníliás eritritet a liofilizált eperrel együtt porrá őröltem (kávédarálóval)
* a darált mandulát pedig a 70 g kókuszreszelékkel együtt addig daráltam, míg el nem kezdett kicsapódni a mandulaolaj és a kókuszzsír (krémesre daráltam).
* a rumot elhagytam

Cukormentes Raffaello
Mennyei mindenmentes Raffaello recept
Hozzávalók
- 50 g por eritrit
- 80 g blansírozott, finomra darált mandula
- 70 g kókuszreszelék
- 50 g sűrű kókusztej 91% kókuszdió-kivonattal
- 25 g kakaóvaj
- 20 csepp sztévia folyékony
- 3 csepp rum 80%-os
Hempergetéshez:
- 30 g kókuszreszelék
Elkészítés
- A hempergetéshez kimért 30 g kókuszreszeléket félretesszük egy mélytányérba. A másik 70 g kókuszreszeléket aprítógép vagy kávédaráló segítségével ledaráljuk. (A kókuszzsír kicsapódása miatt csomókba áll össze a kókuszreszelék a darálás következtében.)
- Egy közepes tálba öntjük a finomra darált mandulát, a darált kókuszreszeléket és a por eritritet.
- A kakaóvajat felaprítjuk, egy kis edénybe tesszük, hozzáadjuk a sűrű kókusztejet. Ezt a keveréket felmelegítjük annyira, hogy a kakaóvaj fel tudjon olvadni, és elegyedni a kókuszkrémmel. Hozzákeverjük a sztéviát és a rumot. Hagyjuk langyosra hűlni.
- A mandulás száraz keveréket, és a kókuszkrémes keveréket jól összedolgozzuk a kezünkkel.
- A masszát kb. 10-15 percre hűtőbe tesszük, hogy könnyebben lehessen formázni.
- A masszából kb. 20 golyót formázunk és meghempergetjük a félretett kókuszreszelékben.
Megjegyzés
- Ezt a Raffaellot hűtőben tároljuk!
- A kókusztej, amit használtam, nem volt folyékony állagú! Konzerves kókusztejet használtam.
- Tipp: rum helyett mandulalikőrt is lehet használni!