Igazi klasszikus édesség a kókusztekercs. Szerencsére nem nehéz kiváltani a darált kekszet más alapanyagokkal. Általában a következő alapanyagokat használom a tejmentes, kekszmentes, hozzáadott cukrot nem tartalmazó kókusztekercs receptekhez:
-olajos mag pl. dió/mandula/pekándió/mogyoró
-édesítőszer
-kókuszreszelék
-étcsokoládé
Most trüffelkrémet is tettem bele töltelékként, ami nagyon jó ötlet volt, mert nagyon finom lett. Eddigi kedvenc variációm 🙂

Kókusztekercs trüffelkrémmel töltve
Datolyával és édesítőszerekkel készült kókusztekercs, trüffelkrémmel a közepén.
Hozzávalók
Tészta hozzávalói:
- 10 db datolya
- 50 g víz
- 2-3 csepp rum 80%-os
- 125 g pekándió
- 50 g kókuszreszelék
- 30 g vaníliás eritrit
- 25 g kakaóbabtöret
- 20 csepp folyékony édesítőszer vagy ízlés szerint
- 10 csepp folyékony sztévia édesítőszer vagy ízlés szerint
- 1 csipet só
Trüffelkrém hozzávalói:
- 95 g étcsokoládé 95%-os
- 95 g sűrű kókuszkrém 92%-os
- 50 g vaníliás eritrit
- 2-3 csepp rum 80%-os
- 20 csepp folyékony édesítőszer vagy ízlés szerint
Szóráshoz:
- 1 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés
Datolya puhítása:
- A datolyát késsel felaprítjuk, majd egy fémedénybe tesszük. Hozzáöntjük az 50 g vizet, majd alacsony hőfokon rövid ideig főzzük (közben kevergetjük). A főzés hatására a datolya puha lesz, a víz pedig elpárolog. Szinte lekvár lesz belőle. Hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
Tészta elkészítése:
- A pekándiót, a kókuszreszeléket, a vaníliás eritritet, a kakaóbabtöretet, a sót, a rumot és a folyékony édesítőszereket, illetve a puhára főtt datolyát aprítóba tesszük, és szüneteket beiktatva addig daráljuk, amíg össze nem áll egy formázható masszává. Annak érdekében, hogy ne égjen le a motor, egyszerre csak kb. 30 másodpercig daráljuk ezt a keveréket, majd tartsunk szünetet.
Trüffelkrém elkészítése:
- A 95%-os étcsokoládét egy kés segítségével felaprítjuk.A kókuszkrémet a rummal, a vaníliás eritrittel és a folyékony édesítőszerrel 1x felforraljuk egy fémedényben, majd rögtön levesszük a tűzről/főzőlapról. Hozzáöntjük az aprított csokoládét. Kanál segítségével jól átkeverjük a masszát, hogy a csokoládé teljesen felolvadjon. Ez lesz a trüffelkrém. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Elkészítés:
- Levágunk egy darab frissentartó fóliát (kb. 50 centiméternyit), majd rászórjuk egyenletesen a kókuszreszeléket. A tésztát rátesszük a kókuszreszelékes fóliára és kézzel téglalap formájúra kilapogatjuk. A trüffelkrémet ráöntjük a tésztára, majd kanállal elkenjük rajta. A fólia segítségével szorosan feltekerjük a krémmel töltött tésztát.Hűtőbe rakjuk és 1-2 órán keresztül hűtőben hűtjük, amíg a trüffelkrém megdermed.
Megjegyzés



