Kókusztekercs trüffelkrémmel töltve

Igazi klasszikus édesség a kókusztekercs. Szerencsére nem nehéz kiváltani a darált kekszet más alapanyagokkal. Általában a következő alapanyagokat használom a tejmentes, kekszmentes, hozzáadott cukrot nem tartalmazó kókusztekercs receptekhez:
-olajos mag pl. dió/mandula/pekándió/mogyoró
-édesítőszer
-kókuszreszelék
-étcsokoládé
Most trüffelkrémet is tettem bele töltelékként, ami nagyon jó ötlet volt, mert nagyon finom lett. Eddigi kedvenc variációm 🙂

Kókusztekercs trüffelkrémmel töltve

Datolyával és édesítőszerekkel készült kókusztekercs, trüffelkrémmel a közepén.
Előkészítési idő 40 mins
Főzési idő 1 min
Hűtés 2 hrs
Össz. idő 2 hrs 41 mins
Fogás Desszert
Konyha Magyar
Adag 1 rúd

Hozzávalók
  

Tészta hozzávalói:

  • 10 db datolya
  • 50 g víz
  • 2-3 csepp rum 80%-os
  • 125 g pekándió
  • 50 g kókuszreszelék
  • 30 g vaníliás eritrit
  • 25 g kakaóbabtöret
  • 20 csepp folyékony édesítőszer vagy ízlés szerint
  • 10 csepp folyékony sztévia édesítőszer vagy ízlés szerint
  • 1 csipet

Trüffelkrém hozzávalói:

  • 95 g étcsokoládé 95%-os
  • 95 g sűrű kókuszkrém 92%-os
  • 50 g vaníliás eritrit
  • 2-3 csepp rum 80%-os
  • 20 csepp folyékony édesítőszer vagy ízlés szerint

Szóráshoz:

  • 1 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés
 

Datolya puhítása:

  • A datolyát késsel felaprítjuk, majd egy fémedénybe tesszük. Hozzáöntjük az 50 g vizet, majd alacsony hőfokon rövid ideig főzzük (közben kevergetjük). A főzés hatására a datolya puha lesz, a víz pedig elpárolog. Szinte lekvár lesz belőle. Hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.

Tészta elkészítése:

  • A pekándiót, a kókuszreszeléket, a vaníliás eritritet, a kakaóbabtöretet, a sót, a rumot és a folyékony édesítőszereket, illetve a puhára főtt datolyát aprítóba tesszük, és szüneteket beiktatva addig daráljuk, amíg össze nem áll egy formázható masszává. Annak érdekében, hogy ne égjen le a motor, egyszerre csak kb. 30 másodpercig daráljuk ezt a keveréket, majd tartsunk szünetet.

Trüffelkrém elkészítése:

  • A 95%-os étcsokoládét egy kés segítségével felaprítjuk.
    A kókuszkrémet a rummal, a vaníliás eritrittel és a folyékony édesítőszerrel 1x felforraljuk egy fémedényben, majd rögtön levesszük a tűzről/főzőlapról. Hozzáöntjük az aprított csokoládét. Kanál segítségével jól átkeverjük a masszát, hogy a csokoládé teljesen felolvadjon. Ez lesz a trüffelkrém. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Elkészítés:

  • Levágunk egy darab frissentartó fóliát (kb. 50 centiméternyit), majd rászórjuk egyenletesen a kókuszreszeléket.
    A tésztát rátesszük a kókuszreszelékes fóliára és kézzel téglalap formájúra kilapogatjuk. A trüffelkrémet ráöntjük a tésztára, majd kanállal elkenjük rajta. A fólia segítségével szorosan feltekerjük a krémmel töltött tésztát.
    Hűtőbe rakjuk és 1-2 órán keresztül hűtőben hűtjük, amíg a trüffelkrém megdermed.

Megjegyzés

Kulcsszó édesítőszerrel, kókuszcsipsz, kókusztekercs, laktózmentes, lisztmentes, szénhidrátcsökkentett, tejmentes, trüffelkrém