Mézeskalács

Nemrégiben azon gondolkodtam, hogy milyen alapanyagokból tudnék lehetőleg alacsony szénhidtráttartalmú mézeskalácsot készíteni. Támadt egy ötletem, és egy korábbi vaníliás kifli receptemet dolgoztam át.
Szuper öltet volt!

Mindenkinek ajánlom, hogy bátran használja fel a jól bevált korábbi receptjeit új finomságok megalkotásához.
A méznek és mézeskalácsfűszernek köszönhetően egészen más lett a mézeskalács ízvilága mint a kiflinek, illetve ebben a receptben nem használtam kókuszlisztet.

Megjegyzés:
A méz elhagyható, ha csökkenteni szeretnénk a süti cukor- és szénhidráttartalmát.
A vaníliakivonat helyett használhatunk 1 tasak vaníliás eritritet vagy xilitet, esetleg vanília kikapart belsejét.
Amikor a csokoládéval díszítettem a mézeskalácsokat, a rács alá sütőpapírt helyeztem, hogy felfogja a lecsöpögő csokoládét. Így az nem vész kárba 🙂

Mézeskalács

Alacsony szénhidráttartalmú mézeskalács recept.
Előkészítési idő 30 mins
Főzési idő 20 mins
Fogás Desszert
Konyha Nemzetközi
Adag 17 db

Hozzávalók
  

Tészta hozzávalói:

  • 100 g mandula blansírozott, őrölt
  • 20 g útifűmaghéj
  • 10 g bambuszrostliszt
  • 50 g eritrit
  • 2 db tojás M-es
  • 30 ml mandulatej
  • ½ mokkáskanál rum 80%-os
  • 10 csepp édesítőszer folyékony
  • 1 evőkanál méz (elhagyható)
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 csepp vaníliakivonat

Máz hozzávalói:

  • 40 g csokoládé 85%-os
  • ½ mokkáskanál pisztáciaolaj
  • 10 csepp folyékony édesítőszer

Elkészítés
 

Tészta elkészítése:

  • A tojást, mandulatejet, rumot, édesítőszert, mézet és a vaníliát egy keverőtálba tesszük, majd kézi vagy gépi habverővel habosra keverjük. (Megjegyzés: vaníliakivonat helyett használhatunk vaníliarúd kikapart belsejét, vagy vaníliás cukrot, vagy vaníliás eritritet/xilitet.)
    2 db tojás, 30 ml mandulatej, ½ mokkáskanál rum, 10 csepp édesítőszer, 1 evőkanál méz (elhagyható), 2 csepp vaníliakivonat
  • A száraz hozzávalókat (mandula, útifűmaghéj, bambuszrostliszt, eritrit, mézeskalács fűszerkeverék) egy kisebb tálban összekeverjük. Ezután hozzákeverjük a tojásos keverékhez (kanállal vagy kézi habverővel).
    100 g mandula, 20 g útifűmaghéj, 10 g bambuszrostliszt, 50 g eritrit, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • A tésztát kb. 10 percig pihentetjük.
  • Közben 180°C-ra előmelegítjük a sütőt.
  • Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  • 10 perc elteltével a tésztát átgyúrjuk kézzel (ha szükséges, használjunk ehhez bambuszrostlisztet).
  • Előkészítünk egy szilikon nyújtólapot, megszórjuk bambuszrostliszttel.
  • A bambuszrostliszttel megszórt nyújtólapra helyezzük a tésztát, majd a tészta tetejét is megszórjuk bambuszrostliszttel.
  • Ezután kb. kisujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát (lásd alábbi képeket).
  • Egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kb. 15-17 db korongot szaggatunk a tésztából, majd a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
  • Kb. 15-20 percig sütjük 180°C-on (alsó-felső sütés) a korongokat, azonban 15 perc elteltével már érdemes ellenőrizni.
  • Miután megsültek a korongok, rácsra helyezzük azokat. Hagyjuk kihűlni.

Máz elkészítése:

  • A csokoládét felaprítjuk és egy fémtálba tesszük. Hozzáadjuk a pisztáciaolajat és az édesítőszert.
    40 g csokoládé, ½ mokkáskanál pisztáciaolaj, 10 csepp folyékony édesítőszer
  • Egy magas falú edénybe vizet öntünk (az edénynek maximum harmadáig érjen a víz), alacsony hőfokon elkezdjük melegíteni. Ez lesz az ú.n. vízfürdő. A fémtálat, amibe a máz alapanyagait tettük, ráhelyezzük a vízzel töltött magas falú edényre. Fontos, hogy az edény és a fémtál között ne tudjon gőz kiszökni (tehát jól kell illeszkedniük). Továbbá az edénybe töltött víz ne érje el a fémtál alját! Az így keletkező vízgőz (vízfürdő) fölött megolvasztjuk a csokoládémáz alapanyagait, illetve egy fémkanál segítségével folyamatosan kevergetjük, hogy jól elegyedni tudjanak a hozzávalók.
  • A felolvasztott csokoládéba mártogatjuk a korongokat, vagy az alábbi képen látható rácsmintával látjuk el.

Megjegyzés

Kulcsszó desszert, édesség, karácsonyi, mézes, mézes sütemény, tejmentes