Tökmagos csoki – második verzió

Nemrégiben készítettem egy tökmagos csokit. Naivan azt hittem, hogy sikerült készítenem egy új receptet, de gyanús lett a dolog. Gondoltam, rákeresek itt a Diabsüti honlapon, hogy volt-e már ilyen receptem, és lám: van. A vicc az, hogy kísértetiesen hasonlít a két recept. Úgy tűnik, hogy fejből is megy a dolog 🙂
Itt találjátok az eredetit.

Egy hétig gondolkodtam rajta, hogy megosszam-e ezt az új receptet veletek, mivel nem nagy a különbség. Végül úgy döntöttem, hogy megosztom, hiszen az ízvilága kissé eltér. Illetve fontos még, hogy ez egy jóval magasabb kakaótartalmú csokiból készült, ami azt is jelenti, hogy a cukortartalma (és ebből kifolyólag a szénhidráttartalma) is alacsonyabb valamelyest.

A két verzió között abban rejlik a különbség, hogy ennél a receptnél olívaolajat használtam, a vaníliát elhagytam, illetve magasabb kakaótartalmú csokoládét választottam. Szerintem ez egy intenzívebb ízvilágú verzió.

Szeretném még felhívni a figyelmeteket egy múltkori cikkemre, amiben a bonbonok csomagolóanyagának felhasználási lehetőségéről is írtam. Az alábbi képeken láthatjátok most ennek megvalósulását 🙂 Az említett cikket itt tudjátok elolvasni.

Tökmagos csoki – V2

Egyszerűen készíthető tökmagos csoki (második verzió)
Előkészítési idő 15 mins
Főzési idő 10 mins
Formába öntés ideje 5 mins
Fogás Desszert
Konyha Nemzetközi
Adag 18 db

Hozzávalók
  

 • 50 g por eritrit
 • 125 g étcsoki 95%-os
 • 2 csepp rum 80%-os
 • 70 g hántolt, pirított, sózott, aprított tökmag
 • 5 g olívaolaj
 • 40 csepp folyékony sztévia

Elkészítés
 

 • A 95%-os étcsokit késsel felaprítjuk és egy magasabb falú fémtálba tesszük.
  125 g étcsoki
 • Hozzáadjuk a por eritritet, a rumot, az aprított tökmagot, az olívaolajat és a sztéviát.
  50 g por eritrit, 2 csepp rum, 5 g olívaolaj, 40 csepp folyékony sztévia, 70 g hántolt, pirított, sózott, aprított tökmag
 • Egy magas falú edénybe vizet öntünk (az edénynek maximum harmadáig érjen a víz), alacsony hőfokon elkezdjük melegíteni. Ez lesz az ú.n. vízfürdő. A fémtálat, amibe az alapanyagokat tettük, ráhelyezzük a vízzel töltött magas falú edényre. Fontos, hogy az edény és a fémtál között ne tudjon gőz kiszökni (tehát jól kell illeszkedniük). Továbbá az edénybe töltött víz ne érje el a fémtál alját! Az így keletkező vízgőz (vízfürdő) fölött megolvasztjuk a csokoládé alapanyagait, illetve egy fémkanál segítségével folyamatosan kevergetjük, hogy jól elegyedni tudjanak a hozzávalók.
 • A felolvadt és jól elkevert csokoládémasszát bonbonformákba öntjük, majd hűtőbe tesszük. 1-2 óra elteltével már kellőképpen megdermed.

Megjegyzés

Ebből a mennyiségből kb. 15-20 db bonbon lesz majd. Ez természetesen függ a használt bonbonformák nagyságától.
Muffin szilikonforma
Tallér
Kulcsszó csoki, tökmagos csoki