Nemrégiben készítettem egy tökmagos csokit. Naivan azt hittem, hogy sikerült készítenem egy új receptet, de gyanús lett a dolog. Gondoltam, rákeresek itt a Diabsüti honlapon, hogy volt-e már ilyen receptem, és lám: van. A vicc az, hogy kísértetiesen hasonlít a két recept. Úgy tűnik, hogy fejből is megy a dolog 🙂
Itt találjátok az eredetit.
Egy hétig gondolkodtam rajta, hogy megosszam-e ezt az új receptet veletek, mivel nem nagy a különbség. Végül úgy döntöttem, hogy megosztom, hiszen az ízvilága kissé eltér. Illetve fontos még, hogy ez egy jóval magasabb kakaótartalmú csokiból készült, ami azt is jelenti, hogy a cukortartalma (és ebből kifolyólag a szénhidráttartalma) is alacsonyabb valamelyest.
A két verzió között abban rejlik a különbség, hogy ennél a receptnél olívaolajat használtam, a vaníliát elhagytam, illetve magasabb kakaótartalmú csokoládét választottam. Szerintem ez egy intenzívebb ízvilágú verzió.
Szeretném még felhívni a figyelmeteket egy múltkori cikkemre, amiben a bonbonok csomagolóanyagának felhasználási lehetőségéről is írtam. Az alábbi képeken láthatjátok most ennek megvalósulását 🙂 Az említett cikket itt tudjátok elolvasni.

Tökmagos csoki – V2
Hozzávalók
- 50 g por eritrit
- 125 g étcsoki 95%-os
- 2 csepp rum 80%-os
- 70 g hántolt, pirított, sózott, aprított tökmag
- 5 g olívaolaj
- 40 csepp folyékony sztévia
Elkészítés
- A 95%-os étcsokit késsel felaprítjuk és egy magasabb falú fémtálba tesszük.125 g étcsoki
- Hozzáadjuk a por eritritet, a rumot, az aprított tökmagot, az olívaolajat és a sztéviát.50 g por eritrit, 2 csepp rum, 5 g olívaolaj, 40 csepp folyékony sztévia, 70 g hántolt, pirított, sózott, aprított tökmag
- Egy magas falú edénybe vizet öntünk (az edénynek maximum harmadáig érjen a víz), alacsony hőfokon elkezdjük melegíteni. Ez lesz az ú.n. vízfürdő. A fémtálat, amibe az alapanyagokat tettük, ráhelyezzük a vízzel töltött magas falú edényre. Fontos, hogy az edény és a fémtál között ne tudjon gőz kiszökni (tehát jól kell illeszkedniük). Továbbá az edénybe töltött víz ne érje el a fémtál alját! Az így keletkező vízgőz (vízfürdő) fölött megolvasztjuk a csokoládé alapanyagait, illetve egy fémkanál segítségével folyamatosan kevergetjük, hogy jól elegyedni tudjanak a hozzávalók.
- A felolvadt és jól elkevert csokoládémasszát bonbonformákba öntjük, majd hűtőbe tesszük. 1-2 óra elteltével már kellőképpen megdermed.
Megjegyzés



